Verslag: Minhaj I’tikaf 2015 (10-12 juli)

In het weekend van 10, 11 en 12 juli organiseerde Minhaj-ul-Quran Youth League een 3 daagse I’tikaf voor broeders. Drie dagen lang samen gebeden verricht, de Quran gereciteerd, dhikr gedaan, gevast, ontvast en geluisterd naar inspirerende lezingen. Hier een klein greep uit wat er behandeld werd tijdens deze drie inspirerende dagen.

Dag 2 – Workshop: Hoe verrichten we het Eid gebed en het Janazah gebed? (Umar Mirza)

Het Eid-ul-Fitr gebed is iets wat natuurlijk maar één keer in het jaar voorkomt, des te makkelijker is het dus om te vergeten hoe het bijbehorende gebed ook alweer ging. Daarom is een opfrisser als deze heel handig. Gezien het feit dat dit gebed als ‘waajib’ wordt beschouwd, is het belangrijk voor ons om te proberen dit gebed niet te missen. Heb je een goede reden om het gebed te missen (geen vrij van werk gekregen bijvoorbeeld) dan maakt dat niet uit, maar je wordt dan nog wel geacht tauba te verrichten voor het gemiste gebed. Dit wetende, werd tijdens de workshop ook uitvoerig besproken wat we zouden kunnen doen als we te laat zouden aankomen bij het Eid gebed.

Daarna werd kort de methode van het Janazah gebed besproken. Dit is een gebed wat we hopelijk niet vaak moet verrichten, maar toch is het belangrijk te weten hoe je het moet doen. Iets wat we ons namelijk niet altijd realiseren is dat een mede moslim een vijftal rechten heeft op ons; één daarvan is het recht dat wij komen opdagen op zijn begrafenis en dus zijn Janazah gebed verrichten. Bovendien is het verrichten van het Janazah gebed van een persoon een verplichting voor de hele ummah (fard kifaya). Als sommige mensen uit de ummah de verantwoordelijkheid nemen om het Janazah gebed voor die persoon te verrichten, dan wordt de plicht voor de hele ummah opgeheven. Máár als niemand uit de ummah deze plicht vervult, dan zal de hele ummah hiervoor opdraaien. Deze zaken benadrukken nog eens het belang van het kunnen verrichten van het Janazah gebed.

Dag 2 – Lezing: Persoonlijke effectiviteit: Balanceren tussen Deen en Dunya. (Ustadh Tasneem Sadiq)

IMG-20150714-WA0007

Tegenwoordig wordt iedereen geconfronteerd met hetzelfde probleem: te weinig tijd! Als gevolg hiervan ontstaat er geen diepgang in dat wat wij doen, omdat voor we het weten wij alweer door moeten naar het volgende. Ustadh Tasneem Sadiq heeft dit mooi samengevat met de woorden: “Wij leven niet, maar wij worden geleefd”. Hierdoor krijgen we geen tastbare resultaten ondanks het feit dat er zoveel tijd voorbij gaat, wat op zijn beurt weer voor teleurstelling bij ons zorgt. In surah al-Asr wordt dit probleem aangekaart en worden er adviezen gegeven over hoe wij dit probleem kunnen aanpakken. In de surah wordt uitgelegd dat mensen de race met de tijd zullen verliezen, behalve diegene die:

(1) iman hebben,

(2) gebruik maken van de spirituele dimensie van de tijd,

(3) hun tijd gebruiken voor nuttige zaken,

(4) elkaar bijstaan in de waarheid (reflecteren op zichzelf en elkaar) en

(5) elkaar bijstaan in sabr (elkaar aansporen om rust te nemen).

Hierop volgden een aantal praktische tips van Ustadh Tasneem Sadiq over hoe deze vijf punten concreet gemaakt zouden kunnen worden in ons eigen leven.

Dag 2 – Lezing: Vertrouwen op Allah (swt) en de kracht van Du’a. (Ustadh Mohammed Aarab)

IMG-20150714-WA0006

Op zaterdag gaf ustadh Mohammed Aarab een prachtige lezing over het concept van tawakkul ‘ala Allah, oftewel: het volledige vertrouwen op Allah (swt). Hij vertelde over de definities en voorwaarden van tawakkul en vervolgde met het benadrukken hoe dit te zien in het licht van tegenslagen die we in het leven tegenkomen. Hoe dan vertrouwen vast te houden in Allah en wat zijn de zaken die dat volledige vertrouwen in de weg staan? Uiteindelijk sloot hij af met de kracht van de smeekbede en hoe wij deze dienen in te zetten.

Dag 3 – Lezing: Vijf gouden regels voor het vasthouden van spirituele ervaring in de Dunya. (Ustadh Tasneem Sadiq)

IMG-20150714-WA0008

“… de echte uitdaging is daarbuiten!” (Ustadh Tasneem Sadiq)

Eet halal, vraag veelvuldig vergiffenis aan Allah, wees rein, eer en respecteer alles en iedereen wat een binding heeft met Allah en wees dienstbaar jegens anderen. Dit waren de vijf gouden tips die Ustadh Tasneem Sadiq gaf ter afsluiting van de I’tikaf. Tijdens de gezegende maand ramadan is het makkelijk om geen zondes te begaan, om op te letten op wat je aan het doen bent. Afgezonderd binnen de muren van de moskee wordt het nog makkelijk. Maar zodra je de moskee verlaat, zodra de ramadan is afgelopen, begint de echte uitdaging. Dan beginnen de beproevingen die onze spirituele reis naar Allah en de Profeet Mohammed (vzmh) moeilijker maken. Deze tips moeten ons helpen om die spirituele reis te vergemakkelijken en hetgeen wat wij in de ramadan hebben opgebouwd, verder te ontwikkelen en te behouden.

Spirituele oppepper

Al met al is dit een hele bijzondere ervaring geweest voor alle aanwezigen. Dit was een spirituele oppepper die nodig was om de komende tijd deen en dunya in balans te kunnen houden, en om spiritueel te kunnen blijven ontwikkelen.  We hopen iedereen volgend jaar weer terug te zien voor de volgende uitvoering van de Ramadan I’tikaf. Naast deze Ramadan I’tikaf zullen er komend jaar meerdere I’tikaf’s plaatsvinden, en ook daar hopen we jullie weer te mogen verwelkomen.

We zouden graag van de aanwezigen horen hoe ze de I’tikaf hebben ervaren. Dit geeft ons de gelegenheid om met jullie feedback de volgende I’tikaf te verbeteren. Laat jezelf horen in de reacties hieronder.

IMG-20150714-WA0003

Verslag met dank aan Saifali Ahmed

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.